Många njuter av att vara ute och vandra i den svenska naturen, men även om den är fantastisk så ska man komma ihåg att det finns otroliga vandringar även på andra platser. Det finns många olika sorters vandringar både när det handlar om längd och om hur svåra de är, men de flesta är väl värda ett besök även om det innebär en större ansträngning.

mont_blanc_alperna_vandrare_217286647

Mont Blanc i Alperna

Man hör ofta talas om den vackra naturen i Alperna och vandringsleden runt Mont Blanc är en av de populäraste platserna att se det. Leden går genom Italien, Frankrike och Schweiz och är cirka 17 mil lång. Det är en krävande vandring på grund av att det blir höjdskillnader när man vandrar i bergsmiljö, men den kan lätt anpassas i hastighet efter hur van man är. Det är en hisnande upplevelse med fantastiska vyer som alla som har möjlighet borde ta chansen att vara med om.

Inkaleden och Salkantayleden till Machu Picchu

Det finns två vägar till den gamla inkastaden Machu Picchu i de peruanska Anderna som räknas till ett av världens sju underverk. Det tar cirka fyra dagar att vandra Inkaleden till Machu Picchu, men det gäller att boka plats i tid för det är bara ett visst antal personer som får gå varje dag inklusive den guide du måste ha med dig. På Salkantayleden så möter man inte lika många personer men det tar istället cirka sju dagar att vandra. Båda lederna är krävande och ingenting för den som är höjdrädd, men den som bestämmer sig för att gå belönas med vacker natur och underbara utsikter.

Hua-berget i Kina

Vägen till templen på Hua-bergets topp kallas ofta för världens farligaste och kan många gånger kännas mer som bergsklättring än som vandring. Man kan ibland ha två kilometer luft under sig på de smala stigarna och risken är stor för alvarliga skador och till och med dödsfall. Det är inte en vandring som någon annan än en mycket erfaren och äventyrslysten vandrare bör ge sig ut på.

Dingle Way på Irland

Vem drömmer inte om att vandra på en av världens vackraste platser, det kan du göra på Dingle halvön på Irland. Leden är 179 kilometer lång och går på de flesta stäckor längs med kusten. Man går för det mesta på småvägar, men en betydande del av vandringen består av stränder och andra underlag. Vägen är kantad av storslagen natur och historiska lämninga, det är verkligen en speciell plats.

Athabasca Glacier i Kanada

Om du drömmer om att promenera på glaciärer så ska du besöka Athabasca Glacier i västra Kanada. En vandring är mellan 4,8 och 8 kilometer lång och måste ske med en guide. Underlaget gör att det inte är lätt att ta sig fram, men det är en erfarenhet utöver det vanliga som gör det värt att slita lite för att få uppleva.

Grand Canyon i USA

De flesta har hört talas om Grand Canyon och ser framför sig ett öken landskap med branta bergsväggar ner till Coloradofloden, men Grand Canyon är så mycket mer än det. Nere i dalgången finns det otroliga vattenfall vilkas kristallblåa färg tillsammans med den gröna växtligheten skapar en nästan magisk känsla. Det finns många olika vandringar att välja på antingen nere i dalgången eller längs med kanten och det kommer oavsett att bli ett minne för livet.