Att segla är en upplevelse som kräver både förberedelse och rätt utrustning. En av de mest grundläggande delarna av utrustningen är kläderna, som måste kunna skydda dig mot väder och vind. Oavsett årstid är det viktigt att ha rätt plagg för att hålla sig varm, torr och bekväm ombord. Här går vi igenom några av de viktigaste kläderna för seglare under alla säsonger.

Ett brett utbud av kläder

moory.se hittar du ett brett utbud av kläder anpassade för segling och sjöliv. Oavsett om du behöver våtdräkter, skaljackor eller solskyddande plagg, erbjuder Moory högkvalitativa produkter som håller dig varm, torr och bekväm under alla väderförhållanden. Med ett fokus på funktionalitet och hållbarhet kan du tryggt välja rätt kläder för alla säsonger och tillfällen. Utforska deras sortiment för att hitta passande plagg för just dina behov.

Våtdräkter och torrdräkter

För de som seglar under kallare förhållanden är en våtdräkt eller torrdräkt oumbärlig. Våtdräkter är tillverkade av neopren och fungerar genom att hålla ett tunt lager vatten mellan kroppen och dräkten, vilket värms upp av kroppstemperaturen. Detta gör våtdräkten perfekt för vår- och höstsegling. Torrdräkter är å andra sidan vattentäta och isolerade, vilket gör dem idealiska för vintersegling. De håller dig helt torr och kan kombineras med lager av kläder under för att hålla värmen.

Lager-på-lager principen

Oavsett årstid är lager-på-lager principen en av de bästa metoderna för att klä sig rätt till sjöss. Genom att använda flera lager kan du enkelt anpassa dig till förändrade väderförhållanden. Det innersta lagret bör bestå av fukttransporterande material som håller huden torr. Det mellersta lagret fungerar som isolering och kan vara en fleece eller ulltröja. Det yttersta lagret ska vara vind- och vattentätt för att skydda mot regn och vind. Skaljackor och byxor är därför viktiga att ha med sig ombord.

Solskydd och lätta kläder för sommaren

Under sommaren är det viktigt att skydda sig mot solen samtidigt som man håller sig sval. Lätta och andningsbara kläder i ljusa färger är bäst för att reflektera solens strålar och hålla kroppen sval. En långärmad skjorta och byxor i ett snabbtorkande material kan ge skydd mot solen samtidigt som de är bekväma att bära. Att ha en hatt eller keps samt solglasögon med UV-skydd är också viktigt för att skydda ansikte och ögon från starkt solljus.

Vatten- och vindtäta kläder

Oavsett årstid kan vädret till sjöss vara oförutsägbart. Därför är det alltid bra att ha vatten- och vindtäta kläder till hands. En bra seglarjacka och seglarbyxor, tillverkade av material som Gore-Tex, är designade för att stå emot både vatten och vind samtidigt som de andas. Dessa kläder håller dig torr och bekväm under seglingen, även när vädret är som mest utmanande.

Handskar och mössor

Tillbehör som handskar och mössor spelar också en viktig roll för att hålla värmen och skyddet på topp. Seglarhandskar ger ett bra grepp och skyddar händerna mot rep och andra skador. Under kallare månader är fodrade handskar nödvändiga för att hålla händerna varma. Mössor och halsdukar i ull eller syntetmaterial är också viktiga för att skydda huvudet och halsen från kyla.

Att ha rätt kläder ombord är avgörande för att kunna njuta av seglingen under alla säsonger. Genom att välja rätt plagg och anpassa dem efter vädret kan du säkerställa en bekväm och säker upplevelse till sjöss.