Sverige har mycket att erbjuda när det kommer till vandring. Och vandring i en stor variation av natur därtill. Här tänkte vi ta en snabb titt på några populära vandringsled i norra Sverige och alla på listan är varmrekommenderade.

Kungsleden

Kungsleden är internationellt känd och en helt underbar led att vandra för alla som uppskattar norra Sveriges fantastiska natur. Leden är omkring 400 km lång och går mellan Abisko och Hemavan.

St Olavsleden

St Olavsleden, som vi tidigare skrivit mer utförligt om här, går från Selånger till Trondheim och tillryggalägger över 560 km. Även om den slutar i Norge ligger den största delen av leden i Sverige.

Höga Kustenleden

Höga Kusten är ett område i Ångermanland som sett en landhöjning på nästan 300 meter sedan senaste istiden. Vilket har skapat ett så pass speciellt landskap att det idag är med på UNESCO:s lista av världsarv. Leden är 128 km lång och går mellan Kramfors och Örnsköldsvik.

Padjelantaleden

Padjelanta är en av våra svenska nationalparker och ligger nära den norska gränsen i Lappland. Här hittar man den 160 km långa Padjelantaleden som korsar de svenska fjällen mellan Kvikkjokk och Ritsem.

Offsjörundan

Offsjörundan är en av de mest populära av många vandringsled i Jämtland. Detta är en väldigt kort led i jämförelse med resten på listan med bara en längd mellan 15,5 – 17,5 km. Väljer man den längre rutten är det dock fortfarande en härligt utmanande dagsutflykt.