I Sverige finns det många vandringsleder runt om i landet och det har blivit allt populärare att bege sig ut och vandra i skog och mark. Närheten till naturen och inga krav på speciell utrustning, gör det möjligt för de flesta att kunna ge sig ut och vandra.

hiking

Det finns inte mindre än 29 nationalparker runt om i Sverige och de flesta lämpar sig för vandring. Många har enkla slingor vid dess entré och en del har leder som sträcker sig in i parken. Så att besöka en nationalpark kan ge dig både en vandringsupplevelse likväl som en upplevelse i orörd natur.

Fjällvärlden erbjuder många spännande vandringsleder, en del mer krävande än andra. Padjelantaleden sträcker sig 16 mil, mellan Kvikkjokks fjällstation och Ritsem. Även denna led i en nationalpark och en del av världsarvsområdet.

Kungsleden sträcker sig mellan Abisko och Hemavan och är uppdelad i etapper utefter en 40 mil lång led. Utsedd till en av världens bästa och vackraste led där du kan se Kebenekaisemassivet och Stora Sjöfallet. Leden har vandrats inte mindre än i 100 år, vilket har satt sina spår och Svenska Turistföreningen har dragit igång en kampanj för att renovera och utveckla leden.

Skåneleden sträcker sig över nästan 120 mil och 27 kommuner. Uppdelad i 89 etapper, sträcker sig leden genom det vackra kulturlandskapet och den skånska naturen. Storslagen utsikt över havet kan ses från många av ledens deletapper.