Att ta sig fram i naturen till fots är något som behöver förberedas, speciellt för den som inte testat på det förut. Att vandra är ett enkelt sätt att uppleva naturen på nära håll och du kan samtidigt koppla bort jobb och stress som hör vardagen till.

Hiking

Det absolut viktigaste för en vandrare är vilka skor man har på fötterna. Skor som ger skavsår förstör hela vandringen, så ett par bra skor anpassade efter dina fötter och terrängen är jätte viktigt. Förutom passformen är det bra med ett par skor som andas och är vattentäta, be om hjälp i den butik du tänker köpa skorna i.

Längre vandringar kräver en ryggsäck. Välj en variant som sitter bra på ryggen med bra bärsystem . För den längre turen behöver du en ryggsäck som rymmer mellan 60 till 75 liter, för att få med dig för att laga mat, sova och ombyte. Det kan vara bra att öva att bära ryggsäcken med ökande vikt för att stärka upp och vänja ryggen. Ett stormkök är effektivt och relativt lätt och kräver inte så mycket utrymme.

Ska du sova ute måste tältet med. Det finns många olika varianter på marknaden, men ska du bära det på ryggen är det bra med ett som inte väger så mycket och fungerar bra att ställa upp på den typ av mark du kommer att vandra.Kupoltältet är självbärande och fungerar utmärkt på stenig fjälls mark till exempel.

Ett par bra byxor är också bra att investera i. Mjukisbyxor eller jeans är inte att föredra, men trivs du att promenera långt i detta så är det upp till dig. Lager på lager är också bra, för att fukt ska kunna transporteras bort från kroppen och inte kyla ner dig. Packa ner en regnjacka och skalbyxor i väskan oavsett väder.

Från början fungerar det bra att låna ihop vad man behöver till sin vandring. Det finns gott om vandringsrelaterade saker att köpa till varierande priser liksom varierande kvalitet. Den största skillnaden är vikten. För de dyra produkterna som är framtagna för vandring, där har man kapat vikten utan att kompromissa med kvaliten. Så fastnar du för vandring så kan du köpa till allt eftersom det du behöver, liksom uppgradera till anpassade produkter.