Att ge sig ut och vandra är inte bara något man gör helt utan vidare. En erfaren vandrare vet mycket väl vikten av bra förberedelser inför nästa utmaning. Det finns många saker att tänka på innan man är redo att ge sig av och att glömma en eller annan sak kan ibland göra stor skillnad för upplevelsen.

Planeringen

Att välja var och när man ska vandra är i regel den första förberedelsen man bör göra. På så sätt kan man läsa på sig vilka förhållanden vandringen kommer att ske i och vad man kan förvänta sig vad gäller temperatur och väder.

Väljer man en plats utomlands är det smart att kolla upp de bästa priserna på resan för att hålla nere utgifterna. Vanligtvis går det att hitta detaljerad information om populära vandringsleder som gör det enkelt att planera hur långt man kommer varje dag och då blir det ju även enklare att boka in hemresan samtidigt också.

Fysiska formen

Det finns ofta en del fysiska krav för att klara av en längre vandring. Att vara i god form kommer alltid att vara något positivt och behöver man göra sig fysiskt förberedd för en vandring kan det vara smart att tänka på de följande:

  • Träna upp benen med burpees, knäböj och liknande övningar då benen kommer att jobba mer än någon annan del av kroppen.
  • Gå gärna ut i terrängen och vandra med full ryggsäck för att simulera vandringen som kommer. Böcker eller vattenfyllda PET-flaskor fungerar bra som vikter.
  • Tärna att gå med vandringsstavar för att hantera dem rätt under vandringen.

Utrustningen

Att se till att man har all utrustning som behövs i god tid innan vandringen är alltid bäst. Märker man till exempel att man behöver nya vandringskängor vill man ha gott om tid att testa och gå in dem för att veta att de kommer att göra jobbet. Se också till ryggsäcken är stor nog för att hålla allt som behövs under vandringen. Tacklar man en riktigt lång vandring för första gången finns risken att man inte har en stor nog sedan tidigare. Se även till att det finns bra kläder för alla tre lager hemma.