En vandringsled kan vara lugn och stillsam, med vacker natur och chansen att slappna av. De kan också vara spänningsfyllda med klättring, simning och riktigt höga höjder. 

höga kusten_319427819

Söker man inhemska vandringsleder kan man skatta sig lycklig att man bor i Sverige, landet av skog och allemansrätt. Allemansrätten ger en möjligheten att vandra över statliga och privata ägor (förutom hustomter) utan att ansöka om tillstånd. Grundtanken är så klart att man ska vara varsam i naturen, inte plocka blommor och bryta grenar och vara försiktig när man väljer att bygga upp en brasa eller resa ett tält. Mottot för lagen är:”inte störa – inte förstöra”. Detta ger oss en unik chans att skapa våra egna vandringsleder och inte oroa sig över att kliva över på någon annans mark.

hike stairs mountain_106919036

Vill man inte skapa en egen led, finns det gott om utstakade leder att välja bland över hela landet. Vilken man väljer beror på hur långt man vill gå, vilken svårighetsgrad det ska vara på leden, vad man vill se, vad man vill göra, och hur länge man ska vara borta.

En av de vackraste lederna i landet sägs vara Höga Kusten-ledet. Höga Kusten ligger i mellersta Norrland, närmare bestämt i Ångermaland och är ett av 15 Världsarv. Det är en speciell plats där landhöjningen pågår trots att istiden är förbi, en så kallad isostatisk höjning som först hittats där och som lockar många forskare till platsen. Leden kring Höga Kusten går att dela upp i flera delar, så man behöver inte gå hela sträckan. Är man redo för en utmaning kan man vandra från Örnsköldsvik till Hornöberget, en sträcka på 12,8 mil med flera möjligheter till övernattning längs vägen. De olika delarna är uppdelade i tre svårighetsgrader från lätt till medel.

Söker man sig till resten av Europa är utbudet så klart större. Det kan dock krävs lite mer planering eftersom man måste undersöka om det behövs tillstånd och eventuella lager som ska följas. En av de kända Europalederna är Fira till Oia i Grekland som är runt 11,5 kilometer: en perfekt dagsutflykt som till och med nybörjare kan tackla. Leden visar dig hur grekerna bor, hur livet ser ut och man får en fantastisk utsikt över Medelhavet och de små städer Fira och Oia. Man vandrar upp ett stup på 300 meter som skapades av ett vulkanutbrott. Vill man bara gå en av vägarna, går det bra att hitta bussar som går tillbaka till staden man började från.

oia greece_408431956

Sedan kan vi besöka Asien och hitta en av de bättre lederna där. En av de mer kända är Dragon’s Back i Hong Kong som är medel svårighet. Nybörjare kan tackla den men kan förvänta sig lite träningsvärk dagen efter. Man kan räkna med att gå uppförs väldigt mycket, och får chansen att se väldigt mycket av ön. Leden börjar i Tei Wan Village och slutar i Big Wave Bay. Den har lockat många turister genom åren, inklusive en del kändisar. Eugene Katchalov, en pokerspelare från en av de största pokersajterna i världen, tacklade Dragon’s Back som sin första vandring någonsin. Sedan dess har han blivit frälst och gått på vandringar när helst han fått möjlighet.

dragons back_165785771

Sist men inte minst kan man titta in i Nordamerika och se deras utbud. Här finns det lite mer restriktiva lagar på var man får övernatta och vistas. Det är alltså bäst att hålla sig till de leder som finns: man hittar leder i alla svårighetsgrader. En av de tuffa ligger i Alaska och fastän den bara är 13 kilometer lång tar det en hel dag att ta sig genom den. Exit Glacier  är inte en led för nybörjare. Tack vare skarpa höjdskillnader kan varje kilometer ta dig upp eller ned 300 meter. Vandringsleden ligger i nationalparken Kenai Fjords så det finns skogsvaktare som man kan be om hjälp. Vill man kan man till och med boka i en vandring tillsammans med en av skogsvaktarna, ett bra sätt att lära sig mer om området.

exit glacier alaska usa hike_316148150